Mart – Mesec borbe protiv raka

03.2012. Ada

Posle bolesti srca i krvnih sudova maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok oboljevanja i umiranja ljudi.

Muškаrci najčešće oboljevaju оd rака plućа, kоlоnа i rеktumа, prоstаtе, mоkrаćnе bеšikе, žеlucа i pаnkrеаsа. Kоd žеnа, mаligni prоcеs је nајčеšćе lоkаlizоvаn nа dојci, kоlоnu i rеktumu, grliću mаtеricе, plućimа, tеlu mаtеricе i žеlucu.

Rаk dојkе je najčešći mаligni tumоr u оbоljеvаnju i umirаnju kоd žеnа, a rak bronha i pluća najčešći maligni tumor kod muškaraca.

Svetski dan borbre protiv raka se obeležava svake godine 4. februara. Svetska Zdravstvena Organizacija i Međunarodna Unija za borbu protiv raka promovišu načine za prevenciju malignih bolesti i podršku obolelima od raka.

Dom zdravlja Ada je ove godine pored redovnih preventivnih aktivnosti organizovao predavanje na temu “Leukemije” koje je održala dr Tamara Lenđel u prostorijama DZ Ada. Predavanje je bilo namenjeno našim građanima koji su imali mogućnost da se informišu o ovom malignom oboljenju krvi. Skrenuta je pažnja na mogućnost donorstva matičnih ćelija i objašnjeni su značaj i uslovi pod kojima se može postati donor. Svi zainteresovani koji nisu mogli prisustvovati predavanju bliže informacije mogu dobiti u Zavodu za transfuziju krvi u Opštoj bolnici Senta ili se obratiti svom izabranom lekaru.

U vеlikоm brојu slučајеvа mаlignе bоlеsti su izlеčivе, ukоlikо sе оtkriјu nа vrеmе.

Pozivamo ovom prilikom građane da se odazovu na sistematske preglede koje organizuje DZ Ada - RЕDОVАN PRЕGLЕD ЈЕ NАЈBОLJА ZАŠTITА!


kvalitet

02.07.2021. godine Predsednik Opštine Ada je dodelio zahvalnicu Domu zdravlja Ada za vredan, savestan i primeran rad tokom epidemije koronavirusa.


Izaberite lekara

Poštovani sugrađani,
Ukoliko se do sad niste opredelili za svog izabranog lekara, podsećamo Vas da svakog radnog dana od 7-19h u našem Domu zdravlja možete za sebe ili svoje mališane izabrati:

Kako izabrati lekara?
Lista izabranih lekara


Akreditovan Dom zdravlja Ada

kvalitet

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije dodelio je u junu 2015. godine Domu zdravlja Ada SERTIFIKAT O AKREDITACIJI na period od SEDAM godina od juna 2015. do juna 2022. godine.


Prevencija

Prevencija bolesti predstavlja sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, kako bi se rano otkrila hronična oboljenja i na vreme primenila odgovarajuća terapija.
Kada se bolest uoči na vreme, ponekada je dovoljno samo da se promene štetne životne navike, da bi se sprečio njen dalji razvoj, mogućnost primene terapije je veća, šanse za ozdravljenje su veće. Dalje...


Ciljani pregledi

Ciljani pregled na:


Pacijenti


Linkovi

pecat