Svetski dan zdravlja

07.04.2012. Ada

Svetski dan zdravlja je najznačajniji datum Svetske zdravstvene organizacije i obeležava se u celom svetu. Ove godine je tema posvećena starenju i značaju očuvanja zdravlja populacije ostarelih kako bi se privukla pažnja na veoma važan globalni zdravstveni problem - ubrzano starenje svetske populacije.

Danas na svetu ima 600 miliona osoba starijih od 60 godina, a do 2025. godine će biti dvostruko više. Svet će uskoro imati više starih nego dece.

Republika Srbija je na samom vrhu svetske liste zemalja sa najstarijim stanovništvom. Broj stanovnika mlađih od 15 godina je gotovo izjednačen sa starijim od 65 godina. U AP Vojvodini prema podacima za 2010. godinu svaki šesti stanovnik je bio stariji od 65 godina. Na teritoriji opštine Ada ima oko 3100 stanovnika starijih od 65 godina.

Dom zdravlja Ada je ove godine Svetski dan zdravlja obeležio 7. aprila organizovanjem manifestacije ispred pijačnog prostora Opštine Ada. Manifestacija se održala u periodu od 8 - 12 h u prisustvu lokalnih medija. Organizovano je merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i davanje saveta od strane naših medicinskih sestara i lekara.

Pružene su informacije o najčešćim problemima i bolestima vezanim za starije životno doba. Razmatrana su mnoga pitanja kao što su uslovi za propisivanje pelena, pravljenja zubnih proteza, nega starih lica, najčešće bolesti u starijem životnom dobu, posete patronažnih sestara, kućno lečenje.

Starenje je proces koji se ne može zaustaviti, ali se usvajanjem zdravog stila života mogu prevenirati mnogobrojne bolesti i komplikacije koje donosi starost.


kvalitet

02.07.2021. godine Predsednik Opštine Ada je dodelio zahvalnicu Domu zdravlja Ada za vredan, savestan i primeran rad tokom epidemije koronavirusa.


Izaberite lekara

Poštovani sugrađani,
Ukoliko se do sad niste opredelili za svog izabranog lekara, podsećamo Vas da svakog radnog dana od 7-19h u našem Domu zdravlja možete za sebe ili svoje mališane izabrati:

Kako izabrati lekara?
Lista izabranih lekara


Akreditovan Dom zdravlja Ada

kvalitet

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije dodelio je u junu 2015. godine Domu zdravlja Ada SERTIFIKAT O AKREDITACIJI na period od SEDAM godina od juna 2015. do juna 2022. godine.


Prevencija

Prevencija bolesti predstavlja sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, kako bi se rano otkrila hronična oboljenja i na vreme primenila odgovarajuća terapija.
Kada se bolest uoči na vreme, ponekada je dovoljno samo da se promene štetne životne navike, da bi se sprečio njen dalji razvoj, mogućnost primene terapije je veća, šanse za ozdravljenje su veće. Dalje...


Ciljani pregledi

Ciljani pregled na:


Pacijenti


Linkovi

pecat