Dan Diabetesa

14.11.2013. Ada

14. novembar je Međunarodni dan dijabetesa.

U organizaciji međunarodne asocijacije dijabetičara, a uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, te Ministarstava zdravstva pojedinih zemalja, u svijetu je obilježen Međunarodni dan dijabetesa .Prvi put ovaj dan je obilježen 1991 kao odgovor na rastuću stopu oboljevanja od šećerne bolesti. Danas ujedinjuje preko 350 miliona ljudi u borbi protiv šećerne bolesti.

Edukacija stanovništva o šećernoj bolesti ima veliku ulogu u borbi protiv nje. Prevencija kao i kod drugih bolesti, je ključna ne samo u smanjenju broja obolelih od dijabetesa, već i smanjenju komplikacija pa i smrtnosti koje su posledice nelečenog dijabetesa.

Uključenjem u obeležavanje ovog dana , Dom zdravlja Ada želi da doprinese ovoj borbi i pomogne da se nauči nešto više o dijabetesu i time doprinese očuvanju zdravlja naših sugrađana. Tim povodom smo oranizovali predavanje, koja je naišla na veliko zainteresovanje građana. Pre predavanja posetioci su imali priliku da kontrolišu svoj šećer u krvi i krvni pritisak. Csipet-csapat , grupa dece iz predškolske ustanove iz Gunaroša sa vaspitačicom Barši Žužanom su uveličavali obeležavanje ovog datuma. Černus Valerija je pročitala pesmicu, koju je pisala dijabetičarima. Posle predavanja su prisutni probali jela za dijabetičare, koje su pripremili i doneli pacijenti i lekari i sestre. Najbolji su nagrađeni.

Černuš Valerija:
Dijabetičari


Promeni se ceo život
kad se bolest javi,
na to i ne pomislimo
kada smo još zdravi!

Kad sudbinu bolest piše
opasnost stvara,
svakim danom sve je više
dijabetičara!

Ova bolest jeste strašna
jer ne daje znake,
sakriva se tu u nama
i ruši nam zdravlje!

Kada bolest osetite
ništa nije jasno,
lekaru se obratite
dok još nije kasno!

Prepoznajte zato ljudi
šta je pravo blago,
kada čovek zdravlje gubi
uplaši se jako!

Čuvajmo se dragi moji
još imamo nade,
biće život sutra bolji
nosi lepše dane!


kvalitet

02.07.2021. godine Predsednik Opštine Ada je dodelio zahvalnicu Domu zdravlja Ada za vredan, savestan i primeran rad tokom epidemije koronavirusa.


Izaberite lekara

Poštovani sugrađani,
Ukoliko se do sad niste opredelili za svog izabranog lekara, podsećamo Vas da svakog radnog dana od 7-19h u našem Domu zdravlja možete za sebe ili svoje mališane izabrati:

Kako izabrati lekara?
Lista izabranih lekara


Akreditovan Dom zdravlja Ada

kvalitet

Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije dodelio je u junu 2015. godine Domu zdravlja Ada SERTIFIKAT O AKREDITACIJI na period od SEDAM godina od juna 2015. do juna 2022. godine.


Prevencija

Prevencija bolesti predstavlja sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, kako bi se rano otkrila hronična oboljenja i na vreme primenila odgovarajuća terapija.
Kada se bolest uoči na vreme, ponekada je dovoljno samo da se promene štetne životne navike, da bi se sprečio njen dalji razvoj, mogućnost primene terapije je veća, šanse za ozdravljenje su veće. Dalje...


Ciljani pregledi

Ciljani pregled na:


Pacijenti


Linkovi

pecat